Atatürk
10 ARALIK DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 10.12.2024 | Okunma Sayısı: 81

 

IĞDIR BAROSU İNSAN HAKLARI KOMİSYONU VE MÜLTECİ HAKLARI KOMİSYONU  BASIN AÇIKLAMASI

Basına ve Kamuoyuna,

 

“Bütün insanlar özgür, onur ve haklar bakımından eşit doğarlar. Akıl ve vicdanla donatılmışlardır, birbirlerine kardeşlik anlayışıyla davranmalıdırlar.”

10 Aralık 1948’de Birleşmiş Millet Genel Kurulunda kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin okumuş olduğumuz ilk maddesi, insanlık için en büyük hedeflerden olan insan hakları fikrinin yalnızca soyut bir ilke değil, aynı zamanda bir görev çağrısı olduğunu göstermektedir.

İnsan hakları konusunda uluslararası alanda en temel belge olan bu Bildirge; ırk, renk, din, cinsiyet, dil, siyasi veya diğer görüşler, ulusal veya sosyal köken, mülkiyet, doğum veya diğer statüler sebebiyle ayrım gözetmeksizin hepimizin doğal insan haklarına sahip olduğunu vurgulamaktadır. Yaşama hakkımız başta olmak üzere tüm haklarımıza insan onuruna yaraşır bir şekilde erişmemizi hedeflemektedir.

75 yıldır hem uluslararası alanda hem de ülkelerin benimsediği kanunlarla temel hak ve özgürlüklerimizin korunması, haklarımıza erişim konusunda pek çok ilerleme olmuştur. Fakat siz bu satırları okur veya dinlerken hala milyonlarca insan savaş ve çatışmalarda yaşamını yitirmekte, sömürü, taciz, istismar ve şiddete uğramaktadır. 2024 itibariyle dünyada 100 milyondan fazla insan zorla yerinden edilirken, bunun 42 milyonun ise çocuk olduğu kayda geçmiştir. 35 milyondan fazla insan ülkesini terk edip başka bir ülkenin korumasına sığınmak zorunda kalmıştır. 280 milyonun üzerinde çocuğun, en temel haklarından biri olan eğitim hakkına erişemediği kaydedilmiştir. 650 milyon kadın ve kız çocuğu 18 yaş altı evliliğe zorlandığı, her yıl 12 milyon kız çocuğu 18 yaşından önce evlendirildiği, yine dünya genelinde  152 milyon çocuk işçinin olduğu ve bunların %50’sinin ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırıldığı tespit edilmiştir.

Hak ihlallerinin adeta günlük yaşamın bir parçası haline geldiği ülkemizde de bütün ihlalleri tek tek sıralamanın mümkün olmadığı malumdur. Aynı zamanda Evrensel Bildirge’de yer alan hak ve özgürlüklere dayalı uluslararası bir düzenin henüz olmadığı da açıktır. İşte bu nedenle, insanların ırkından, renginden, cinsinden, dilinden, inancından, etnik kimliğinden, siyasi-vicdani ve felsefi kanaatinden bağımsız olarak, insan olmaktan gelen hakları ve dokunulmazlıkları olduğu temel fikri, dünya çapında da henüz yeterli koruma bulamamaktadır.

Hemen yanı başımızda bulun Iğdır Cezaevleri ile Geri Gönderme Merkezinde ağır insan hakları ihlallerinin yaşandığı; yaşam hakkı, beslenme ve sağlık hakkı, haberleşme hakkı, mahkemeye erişim gibi haklarının ihlal edildiğinin tespitinin komisyonlarımızca yapılmıştır. Tarafımızca hazırlanan 2024 yılı insan hakları raporunu ise yakın zamanda kamuoyu ile paylaşacağız.

Bütün bu nedenlerle, hak ve özgürlüklerin geliştirilmesi yönündeki çalışmalar ve yasal düzenlemeler, göstermelik olarak değil, hak ve özgürlüklerin tüm insanların ihtiyacı ve demokrasinin bir gereği olduğu için yapılmalıdır. Bu açıdan özgürlük-güvenlik ikilemi yaratılarak mevcut hak ve özgürlüklerden asla taviz verilmemelidir.

Bu kapsamda hak ve özgürlük alanını genişleten, insan hakları ihlallerine karşı temel bir güvence olan, çoğulcu, yeni ve demokratik bir Anayasa ihtiyacı önem arz etmektedir. Hak ihlalleri konusunda Uluslararası temel belgeleri ve ölçütleri esas alan yasal düzenlemeler derhal hayata geçirilmelidir.

Bu tespitler ışığında, Iğdır Barosu İnsan Hakları ve Mülteci Hakları Komisyonları  olarak, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü vesilesiyle Yaşam haklarının ihlal edilmediği, insana ve insan onuruna saygının egemen olduğu bir ülke ve dünya dileğiyle şehrimizde ve bölgemizde yaşanan insan hakları ihlallerinin takipçisi olacağımızı kamuoyuna bildiririz. Unutulmamalıdır ki; İNSAN, HAKLARIYLA İNSANDIR!

Saygılarımızla,
Iğdır Barosu İnsan Hakları Komisyonu

Iğdır barosu Mülteci Hakları Komisyonu

 

ETKİNLİK TAKVİMİ

5.02.2025
AV. AHMET TUTULMAZ
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.