Atatürk
BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 24.09.2024 | Okunma Sayısı: 79

BASIN AÇIKLAMASI

Kamuoyuna Duyuru ; 22/09/2024 günü İstanbul/Ümraniye de yakalama sırasında polis memuru Şeyda YILMAZ’ı şehit ettiği iddiası ile göz altına alınan şüpheli Y.E.G., polis tarafından çöp torbasına sarılarak hayvan gözlem aracına bindirilmesi devamında çöp torbası ile yürütülerek adliyeye getirilmesi ve aynı şekilde adliyeden çıkartılması sırasında basına görüntüler servis edilmiş ve şüpheliye insan onuruna yakışır tutum ve davranışlardan uzak görüntüler paylaşılmıştır. Bu olay, hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde derin bir endişe uyandırmaktadır.

Öncelikle, hukuk devleti ilkesinin en temel gereği, suçluluğu iddia edilen herkesin insan onuruna yakışır bir şekilde muamele görmesidir. Şehit edilen Polis memurumuza Allah'tan rahmet dilemekle birlikte, bir zanlının, hangi suçu işlediği iddia edilirse edilsin, , çöp torbasına sarılması ve bu şekilde taşınması insan hakları ve evrensel hukuk normları açısından kabul edilemez. Her bireyin, suçlu olup olmadığına bakılmaksızın, insanlık onurunu zedeleyecek muamelelere karşı korunması, hukuk sisteminin temel taşlarından biridir.

Görüntülerde görülen bu uygulama, insan onuru, fiziksel bütünlük ve işkence yasağı gibi temel hakların ihlal edilmesi anlamına gelebilir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmelerinin ilgili maddeleri, devlet görevlilerinin, görevlerini yerine getirirken, bu tür fiillere karşı sorumlu olduklarını açıkça belirtmektedir.

Her ne kadar zanlının, bir polis memurunun katili olduğu iddia edilse de, adil yargılanma hakkı ve masumiyet karinesi gereği, kişi suçlu bulunana kadar hukuk çerçevesinde hareket edilmelidir. Adaletin sağlanması ancak şeffaf, insan onuruna saygılı ve hukukun üstünlüğüne bağlı bir süreçle mümkündür. Haliyle dosyanın tarafı olmayan kolluk kuvvetinin, sıralı amirlerinin adeta taraf sıfatını takınarak intikam duygusu ile hareket etmesi ve buna göz yuman soruşturma süjelerinin yasal sorumluluğu izahtan varestedir.

Bu olayda sorumluların tespit edilmesi, yaşananların şeffaf bir şekilde soruşturulması ve benzeri olayların tekrar yaşanmaması adına gerekli adımların atılmasını talep ediyoruz. Kamu görevlilerinin, görevlerini yerine getirirken kanunlara ve insan haklarına riayet etmeleri bir zorunluluktur.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

IĞDIR BAROSU BAŞKANLIĞI